Hållbar återgång
Här finns praktiskt stöd och goda råd för att planera en medarbetares återgång i arbete efter en tids sjukfrånvaro. Titta på filmen med exempel på hur det kan gå till. Vad är möjligt
att göra hos er utifrån verksamhetens förutsättningar och er arbetsmiljö?
Planera
För att en återgång ska fungera även på lång sikt är det viktigt med en bra planering. Det kan behövas olika möten och samtal för att komma överens om hur den första tiden ska se ut med arbetsuppgifter, krav, tider och prioriteringar.
Ibland behöver en återgång ske steg för steg. Från början kan det handla om korta besök eller att arbeta med ett fåtal arbetsuppgifter. Efter ett tag kan man öka kraven och så småningom även arbetstiden.
Tillbaka i arbete
Enligt lag är arbetsmiljön arbetsgivarens ansvar och arbetet ska anpassas för att möta människors förutsättningar. Därför är det viktigt med avstämningar även efter återgången för att undvika en situation med risk för ny sjukfrånvaro.
Bra att göra:
Dialog om arbetsanpassningar
Det är viktigt att fortsätta prata om vad den som varit sjukfrånvarande, eller fortfarande är deltidssjukskriven, behöver för att kunna arbeta och ta tillvara sin arbetsförmåga.
Bra att göra:
Genomför arbetsanpassningar
Även på vägen tillbaka efter en sjukfrånvaro är det viktigt att kontinuerligt se över arbetsanpassningar och stöd och utvärdera och justera dessa. Det minskar risken för ohälsa och olyckor och gör att den arbetsförmåga som finns tas tillvara.
Bra att göra:
Extern utredning
När ni provat arbetsanpassningar och åtgärder utan framgång så kan en extern arbetsförmågebedömning vara ett steg för att komma vidare.
Bra att göra:
När återgång inte är möjlig
Även med hjälp av arbetsanpassningar kan arbetsförmågan fortsatt vara nedsatt och visa sig vara stadigvarande nedsatt. Om så är fallet och samtliga skäliga rehabiliteringsmöjligheter är uttömda för att kunna fortsätta att arbeta med det medarbetaren är anställd som, blir det aktuellt att se över möjligheterna för omplacering till annat arbete hos arbetsgivaren.
En omplaceringsutredning görs för att undersöka om det finns något annat arbete hos arbetsgivaren som skulle fungera.
Om medarbetaren blir beviljad sjukersättning så har arbetsgivaren en möjlighet att omreglera anställningsavtalet. Många arbetsgivare omfattas av kollektivavtal som reglerar hur en sådan omreglering av anställningsavtalet går till.
Om det inte finns några möjligheter för fortsatt arbete hos arbetsgivaren är det vanligt att omställning diskuteras. Detta är också något som många arbetsgivare har reglerat i sina kollektivavtal.